-----------------------------------
sternchen
29 Sep 2013 17:53


-----------------------------------


Grosismentul meu maxim pe refractorul SW acromat 70/500 este 140x. DAR in practica am constatat ca de pe la 100x ...

Daca ai avea o focala mai lunga(mai bine zis un raport focal mai mare),ai putea sa vezi ceva mai bine.
De exemplu un 60/700 poate vedea spre 200 ori pe cer de tara luna.Comparativ ai putea mai mult la o apertura de 70mm.Totusi datorita raportului focal mai mic de f/10 si datorita calitatii obiectivului,solutia ar fi un barlow ED si/sau un ocular foarte bun.
Refractoarele scurte se folosesc de obicei la mariri mai mici.Un Plössl de 20mm-fara barlow   :) din cele cu 5 lentile ca acesta http://www.meade.de/produkte/teleskope/teleskop-zubehoer/product.html?act=pdis&actid=4918120&cHash=db8bb1ecebf1f165483f7ad79a2d56bc sau mai bun.
La un raport focal de f/11 am putut folosi barlow ca sa ating 2-300ori in special la luna cu oculare potrivite,apertura fiind ceva mai mare de 70mm.Atunci cand folosesti barlow telescopul trebuie sa aiba un pic de apertura necesara pt a actiona lentila barlow si ceva calitate ca sa poti distinge ceva detalii.