-----------------------------------
stelaru
30 Sep 2013 14:53


-----------------------------------
Un ocular nou la refractorul meu 70/500, un Plossl cat de cat, tot ajunge la 140 lei.

Fii foarte atent la eye-relief! Minim 5mm ar fi.  

Pretul depinde muuult de tot de formula optica a ocularului, de acoperiri ("coating"), producator, origine. Unele au un fel de Barlow incorporat si sunt evident mai scumpe.

------------------

Subliniez ca grosismentul 2 x aperture , adica 400 in cazul tau este maxim, in conditii extreme de bune.

Nu stiu cum e specific la planete, etc. Dar eu m-as baza mai degraba pe un 1,7 x aperture = 340 x. 

Grosismentul maxim util nu depinde doar de instrument, depinde si de montura, de conditiile de vizibilitate si de altele. Ma rog, poate la tine conditiile sunt bune din cauza amplasarii observarii, dar daca nu e asa, poti merge linistit pe un maxim de 340 x.

In definitiv, nu ai decat sa vezi cum te descurci pe 340 x si dupa aia poti cumpara ocular sa ajungi si la 400 x. Nu te pune nimeni sa le cumperi pe toate deodata. 

In caz contrar se poate sa te pricopsesti cu un ocular care sa fie inutil, ca nu ajungi la 400 x, asa ca ne-am vedea pe sectiunea "Vinde" :-).