-----------------------------------
MiroJenu
30 Sep 2013 21:59


-----------------------------------
Am vazut la cateva din binoclurile ce le-am reparat acel tip de defect (pete de diverse forme ce se vad numai in lumina laterala pe obiective sau oculare).
O parte din ele nu am reusit sa le inlatur( desi am curatat bine suprafetele optice externe).
Totusi cumva am observat (in cazul unui binoclu Swarovski 7x40 vechi cam 40 ani) ca petele erau pe lentila ocular in exterior(deci spre ochi) si erau localizate  in acoperirea antireflex (antireflex albastru puternic).
Am tras concluzia ca straturile antireflex au portiuni partial defecte.
Defectul de pe lentila binoclu  semana mult cu defectul observat de tine la ocularul tau.
1)Vestea rea este ca ce ai observat poate fi un defect in stratul antireflex, nu ar trebui un ocular nou nout sa aibe asa ceva fiind indreptatit sa-l schimbi.
2)Vestea buna este ca defectul sesizat de tine afecteaza in mica masura imaginea observationala fiind pana la urma un defect minor(scade putin transmisia luminii) uneori nici nu se observa.

Defecte optice pe suprafetele lentilelor (simplete sau lipite dublet) de buna seama constituie un subiect interesant despre care s-au facut studii si cercetari si observatii, pacat ca nu avem acces la ele.