-----------------------------------
catalin dumitru
01 Oct 2013 17:46


-----------------------------------
Intunecarea imaginii e data in principal de diametrul mic pe care il au aceste accesorii de provenienta , hai sa zicem ''profesionala'' .

Practica mi-a dovedit ca abia de la 1,5 inch in sus aceste sisteme nu mai produc vignetare, cu conditia ca nici puterea lor optica sa nu fie uriasa.

Dar mai e un aspect . Produsul comercial , pe langa faptul ca e de tot rahatul dpdv optic , nici nu ofera posibilitatea plasarii ocularului la distante diferite . 

Ori cu un redresor de 25 mm diametru (aici vorbesc din proprie experienta) si 40 mm focala , pot acoperi lejer un AFOV de 60-70 de grade al unui ocular nu prea puternic , sa zicem de 20 mm , chiar plasat la distanta minima posibila , acolo unde planul conului luminos de dupa pupila de iesire a redresorului are cea mai mica suprafata.
Deci vignetarea este minima posibila sau chiar inexistenta.

La indepartarea ocularului de erector , portiunea accesata  din conul luminos scade , scade si luminozitatea , iar imaginea accesata va creste proportional. Asta deoarece ocularul va accesa un alt plan al conului luminos , unul de diametru cu atat mai mare cu cat ocularul e mai departe.

In acest caz , ocularul intr-adevar vigneteaza conul luminos de dupa erector , cu atat mai mult cu cat focala erectorului este mai mica.

Un mare avantaj al folosirii erectorului la obtinerea de grosismente mari este faptul ca se pot folosi oculare cu focala si eye-relief mari si relativ nepretentioase .

Eu am folosit pana si oculare Huygens de microscop in asemenea configuratii si lasand la o parte campul lor mic pot spune ca am obtinut imagini grozave la planete , duble si Luna .

Dar repet , din punct de vedere optic , pentru a putea fi folosita la puteri mari , 'lentila' erectoare trebuie sa aiba niste calitati/proprietati care nu se vor a fi atinse de producatorii de accesorii astro.

De ce , pur si simplu nu stiu ...