-----------------------------------
catalin dumitru
03 Oct 2013 12:46


-----------------------------------
@David_eco

Multzam!

Pot sa crezi ca pricep greu :-) dar tot nu inteleg daca si de care compensator mi-ar trebui pe refractorul meu 70/500 acromat. Nu merge fara? Adica si fara sa mai tai din tub.

Compensatorul este un cilindru de sticla montat in interiorul binocularului. Asta la modelul Siedentopf.

Are rol de echivalent optic , adica de a aduce la aceeasi valoare drumul optic prin sticla catre ambele oculare. Mai face inca un lucru , anume adauga in plus doua treceri , una aer-sticla si alta sticla-aer , pentru a simetriza ansamblul si din acest punct de vedere.

Este necesar datorita constructiei acestui tip de binocular. Sunt alte variante care nu au asa ceva, daca imi amintesc bine .Parca Jentzsh sau Jentzsch (doamne ce nume )

Cred ca se face confuzie cu lentila barlow sau cea erectoare pe care o au majoritatea binocularelor , la intrare.

Binocularul folosit de mine provine de la un microscop stiintific , din ala cu ecran mat deasupra si are reglajul dioptriilor pe ambele oculare. 
Din cauza solutiei constructive nu are prisma deviatoare imediat la intrare si nici barlow inainte sau dupa ea.

In schimb are un dublet acromat la intrare , cu rol de redresor (microscopul asta da imagini drepte) , pe care eu il inlocuiesc cu un grup convergent de focala mai mica, pentru a-l putea folosi la acromatele din dotare cu imaginea indreptata .

Daca vreau rasturnata , las binocularul fara lentila la intrare.

Cu lentila originala nu poate fi folosit la astro intrucat focala ei e prea lunga , asa de lunga ca ajung in focusul ei  cu oculare de 12.5 x , 10 x sau 5 x .