-----------------------------------
stelaru
04 Oct 2013 09:11


-----------------------------------
M-am mai informat si eu si iata ce am gasit:

- testele pentru determinarea caracterului de "apocromat" sunt pe net; ca si review independente pentru asa ceva; simpla declarative a producatorului nu este suficienta
- exista diferente intre diferite exemplare de instrumente, uneori notabile , mai ales in lipsa unui control de calitate efficient -care la randul lui cost

Concluzie: procurarea unei lunate cu adevarat apo este dificila, intrebara e daca se merita

- binoviewer foloseste o singura raza de intrare pe care o desparte in doua, acest lucru nu conduce la o vedere stereoscopica sau 3D, asa cum un semnal mono trimis pe doua boxe nu se transforema prin acest lucru intr-unul stereo
- creierul foloseste o compensare interna pentru imaginile percepute de cei doi ochi, acest lucru este independent de vederea stereoscopica, motiv pentru care un binoviewer va da un rezultat mai bun decat un monocular, in sensul corectarii imaginii, ceea ce poate fi perceput ca un contrast mai bun
- orientarea normala a omului este binoculara, prin urmare folosind ambii ochi vei reusi sa orientezi ceva (telescop, pusca ...:-) mult mai bine, dar nu vei reusi alinierea perfecta decat monocular
- observarea fara diagonal este destul de incomoda, iar compensarea drumului optic trebuie bine calculate si gandita; in plus, din cauza introducerii de noi lentil pe parcurs, la care se adauga prisma binovieweuruli, sanse sunt ca o parte din lumina sa se piarda - motiv pentru care utilitatea unui bino pare sa apara de la apertutri medii - de la 100-120 mm in sus (nu am insa calculi pentru asta, ci doar pareri cvasiunanime)

Concluzie: un bino e necesar practice exclusive pentru aperture mari, la observatii indelungate