-----------------------------------
dmtr69
14 Oct 2013 14:32

Video-finder
-----------------------------------
Salut!
Am promis ca voi posta proiectul meu de video-finder- sper ca va fi de folos. 
De ce mi-am batut capul cu el? Din urmatoarele considerente:
1-In EQMOD sunt necesare adaugarea punctelor de aliniere. Primul punct(stea) la care softul (CDC) trimite prin goto poate fi destul de departe de pozitia reala a stelei. Aceasta nu se vede in ocular, iar uneori nici in finderul cu FOV mic(mai ales daca am miscat manual telescopul in montura). 
2- "Observatorul" meu este pe balcon, iar cand folosesc telescopul(in special in cazul newtonului), de multe ori imi este foarte greu sa pot privi in finder (fie el drept sau la 90°). La newton este dificil de privit chiar si in ocularul sau. De aceea uneori folosesc o a doua camera CCTV(sau un webcam) in locul ocularului cu reticul(pentru precizia alinierii).
3-Sezonul rece si-a facut simtita prezenta, deci as vrea sa stau cat mai putin afara cu laptopul pe langa telescop. Conexiunea USB permite o distanta de max. 5m(am hub-ul langa montura), iar cea video analog chiar mai mare. Deci putem controla telescopul din interior.

Camerele CCTV folosite pentru test:
-Vision VC56H-12(sens-up pana la x256), senzor 1/3" Sony Super HAD CCD II, 600 TVL. Pentru aceasta aplicatie un sens-up de x4-x8(AGC low) este de ajuns.
-NBCS -fara sens-up, meniu OSD, reglaj AGC(peste 30 imaginea este prea zgomotoasa), 1/3" Sony ExView CCD II, 700TVL. Este cea mai sensibila din 6 modele de CCTV-uri fara sens-up testate. Cu AGC 24-30 se pot vedea usor stele de magnitudine 7. Ceea ce este de ajuns daca alinierea se face pe stele ce alcatuiesc constelatii.
*Camera este suficient de sensibila daca se pot vedea pe monitor mai multa stele decat cu ochiul liber(conteaza mult si "viteza" obectivului).

Lentile folosite:
-variofocala 6-60mm; f/1.6. Reglajul focalizarii se face destul de usor, insa nu focalizeaza in toata gama(depinde de distanta fata de senzor). Folosita in gama 50-60mm. 
-lentila facuta din obiectiv Supercin 50mm f/1.4(deci D=35,7mm). Cu ea se vad mai multe stele, campul este mai plat, dar focalizarea optima este mai dificila(se face prin alunecare/frecare intr-un tub de medicamente adaptat la capat cu un inel C-mount). Daca voi gasi un strung i-as face un corp potrivit. FOV-ul cu aceasta lentila si senzorul de 1/3" este de apox. 5,5 °x4,3°.
*In cazul folosirii unui finder (cu D=50mm si FL=180mm) FOV= 93,3'x69,5'. Prea mic pentru acest scop. Ar merge daca se foloseste un reducator de focala, dar trebuie scurtat si tubul finderului.
*Distanta focala ar fi bine sa fie in gama 50-90mm. Cu cat este mai rapida cu atat mai bine. 

Pentru pozitionare(aliniere cu telescopul principal) am folosit o montura tangentiala(home-made) confectionata din plastic si pertinax. Regajul se face Alt/Az, deci in sensul liniilor reticulului.

Pentru vizualizare:
-USB grabber(Easy Cap) la hub=> laptop cu soft ce recunoaste grabberul cu optiune- reticul(Wxastrocapture, Metaguide). Poate fi folosit atat pentru video-finder cat si pentru camera din ocular pentru precizia alinierii. Evident in cazul folosirii unui webcam(SPC900, etc) in ocular, nu este nevoie de video-grabber.
-monitor auto de 7" (cu o folie cu reticul pe ecran). Folosit in special pentru video-finder.

*Capturile-ecran le-am facut pe 11 octombrie in conditii nu tocmai bune- Luna in primul patrar si ceata. M45 de abia se vedea, iar muntii nu-i vedeam deloc.
*Stelele se vad mult mai bine privind fluxul video decat in capturi(zgomotul aleator se transforma in patern fix).