-----------------------------------
gabi.nechita
16 Oct 2013 20:01

modificare ior 8x56 vanatoare
-----------------------------------
Buna seara.
 Urmaresc de ceva timp acest forum, si imi aduc aminte de copilarie cand ma chinuiam sa constuiesc lunete din lentile de ochelari de 0.75 dioptrii si lentile din obiective Smena.
 Momentan nu detin ca dispozitiv optic decat o luneta de vanatoare IOR 8x56 cu care ma mai uit pe cer din cand in cand, si incerc sa observ daca fiul meu e posibil sa fie pasionat de astronomie.
 Marea problema pe care o am este ca eye-relieful este de cca 8-9 cm. Am gasit un ocular de la un dispozitiv militar de ochire folosit pe tancuri care  are aceeasi focala cu ocularul original al lunetei, aproximativ 25-30 mm. Acum ochiul sta mult mai aproape de ocular, dar marirea este aceeasi.
 As dori sa montez un ocular de telescop de 1.25", cu o focala mai mica dar nu stiu ce model constuctiv s-ar potrivi mai bine, si cat de buna ar trebui sa fie calitatea acestuia avand in vedere ca ocularul existent da o imagine foarte buna.
 Ocularele pe care le detin sunt compuse din doua grupuri de cate doua lentile lipite intre ele.Intre grupurile de lentile se afla un distantier de 3-4mm.
 Imaginea lunetei este normala, nu rasturnata, lucrul acesta cred ca se face prin intermediul altei lentile care se afla in interiorul tubului optic si care nu am avut curajul sa o demontez inca.
 Crede-ti ca ar putea aceasta luneta sa fie modificata pentru a deveni un instrument empiric pt observatii astronomice?
 Daca da , ce ocular imi recomandati?
 Lentila care rastoarna imaginea afecteaza calitatea imaginii?
 Va multumesc.

Cu respect,
Gabi