-----------------------------------
catalin dumitru
17 Oct 2013 12:19


-----------------------------------
Sau poti sa faci altfel .

Eu am taiat gatul unei lunete de ochire cu zoom si am transformat-o in ocular erector.

Inca nu am schimbat ocularul original , ala cu eye-relief mare pentru ca in cazul meu nu orice ocular se pupa bine cu zoom-ul de la redresor.

Tu in schimb, neavand zoom , poti incerca orice tip de ocular iti trece prin mana. E de recomandat asta intrucat ocularul unei lunete de ochire e de obicei un Konig cu focala mare (30-40 mm) si camp aparent redus la vreo 20 grade sau chiar mai putin.

Astfel daca pui mana pe un obiectiv cu focala mai lunga , poti face o luneta terestra grozava , pe care o poti folosi si la astro. Dar asta numai dupa ce inlocuiesti ocularul original cu unul , daca nu cu focala mai scurta , macar cu camp aparent mai mare. Un ocular de la un binoclu ar putea fi o solutie buna. 

De regula , grupul de lentile intermediare care face indreptarea si amplificarea imaginii ,este de o calitate buna spre foarte buna intrucat are de a face cu fascicule de lumina largi provenite de la obiectivul foarte scurt al acestor lunete. 
Asa ca daca elimini obiectivul original si montezi ce a ramas la un obiectiv cu raport F/D mai mare , redresorul nu ar trebui sa-ti degradeze imaginea ci dimpotriva . 

Nu cunosc luneta IOR in cauza dar banui ca e o scula de calitate . 
M-as bucura enorm sa-i deturnezi destinatia initiala spre una mai pasnica. Cine vrea caprioara de la juma' de kilometru sa se duca la vanatoare cu ursul in ceafa !