-----------------------------------
jimao22
19 Oct 2013 22:35


-----------------------------------
Venirea iminenta a iernii este un subiect care a inceput sa ma preocupe intens din punct de vedere al pregatirilor ce trebuie sa le fac la observator. Doua probleme importante trebuiau rezolvate pentru buna fuctionare a observatorului in perioada asta.

Prima dintre ele era legata de apa.
Terenul la mine este in panta si toata apa de sus isi gaseste ca punct terminus de scurgere zona observatorului, unde au fost facute sapaturi si terenul este intr-o mica groapa. Nu mare, dar cat sa stranga ceva apa care sa deranjeze. 
Trebuia facut un sant de drenare care sa dirijeze apa catre o zona exterioara. Asta am facut azi. Am muncit de mi-au sarit capacele. Solutia pe care am imaginat-o a fost saparea unui sant pe doua din laturile observatorului (pe una din laturi am dat o panta inversa, iar in spate am dat panta in continuare catre un teren vecin - o livada), astfel incat apa care se scurge sa nu ajunga sa se scurga prin fata observatorului sau sa balteasca pe langa el.
Santul l-am acoperit apoi cu piatra sortata mai mare, peste care am pus pavelele de 40x40 ramase de la platforma initiala existenta pe locul in care am construit observatorul. Pana la lasarea intunericului am terminat cu partea asta. Sper sa fie ok.

A doua problema este legata de gerul si umiditatea care vor veni in timpul iernii. Echipamentele electronice si electrice au probleme in general in astfel de conditii si trebuiesc protejate. Am in vedere in special calculatorul, monitorul, motorul de la acoperis cu automatizarea aferenta si montura (cu partea ei electronica). 
Camera, roata de filtre, SELETEK-ul, UPS-ul si sursa de 12V nu au nevoie de astfel de protectie (camera merge bine la frig, rotii de filtre nu am ce-i face, UPS-ul da caldura afara cand merge, iar sursa rezista pana la -40 grade si umiditate cat cuprinde).
Solutia gasita (dar neimplementata inca) a fost folosirea unor rezistori de 10W cu termocupla incorporata de la HORMANN, folosite pentru a incalzii pe timp de iarna cutiile automatizarilor de porti de curte, cat sa creeze in acele cutii un microclimat mai bland. Termocupla declanseaza pe undeva pe la zero grade cred, asa incat cu cat incinta ce trebuie climatizata e mai mica, cu atat declansarea va fi mai rapida.

In poze am pus etapele parcurse azi cu constructia in sine, iar ultima poza este cu unul din rezistorii de care v-am pomenit aici.

O alta problema care o sa necesite rezolvare, dar abia la primavara este faptul ca pe alocuri, vopseaua cu grundul au inceput sa se scorojeasca de pe peretii interiori. Problema este legata de faptul ca suprafata interioara a panourilor era zincata si pe zinc trebuie un grund special care sa tina. Probabil ca diferentele termice mari intre momentul in care a fost vopsit totul si temperaturile de acum au accelerat un pic procesul.