-----------------------------------
tavi 84
23 Oct 2013 10:51

OBSERVAREA SOARELUI FARA FILTRE
-----------------------------------
Stiu ca este complet nerecomandabil ce am facut,insa nu m-am putut abtine.Astfel,observand azi-dimineata ce ceata este,m-am decis sa ma duc la locul favorit de observatii de pe malul Moldovei,unde din cauze de microclimat evidente,ceata era atat de deasa la ora 9 cand am ajuns,incat abia se vedea ceva la 20 de metri.Discul soarelui era lipsit de stralucire,comparabil din punct de vedere al contrastului cu cel al Lunii in cursul zilei.Am putut observa cu binoclul,in cele mai bune conditii,un grup mare de pete in apropierea centrului discului solar,usor mai sus de el,un alt grup am impresia,cu o alta pata si mai bine dezvoltata si una insotitoare in apropiere,mai jos,iar in partea dreapta o mica pata,impreuna cu una la limita vizibilitatii.Grupul mare de pete era vizibil cu ochii liberi,ca o pata in centrul soarelui,iar pata aceea mai dezvoltata era vizibila la limita autosugestiei.Din cand in cand erau vizibile "valuri" de ceata trecand peste discul solar,observat cu binoclul.Oricum,sunt cele mai frumoase observatii ale Soarelui pe care le-am facut pana acum,probabil din cauza ca sunt si singurele pe care le-am facut privind cu ambii ochi.Culorile,erau evident cele naturale.Din ce stiu,parca cele mai mari pete solare au fost observate de chinezi in conditii asemanatoare(ceata,fum),fiind denumite "pasari in zbor".