-----------------------------------
catalin dumitru
25 Oct 2013 20:37


-----------------------------------
Totusi nu-mi dau seama cat de mare ar fi diferenta intre performantele ce pot fi obtinute cu un asemenea ocular fata de un Plossl simetric ieftin.

Nici eu . 

Motivul e acela ca nu am privit niciodata printr-un ocular astro . Nici nu prea am insomnii din cauza asta
   :) .

In schimb am incercat diverse combinatii de obiective de binoclu , in schema Plossl , fie cu lentile identice fie diferite .

Rezultatele sunt multumitoare atata timp cat focalele nu sunt prea mari . Dar dintre binoclurile porro nu am intalnit obiective cu focala mai mica de 125 mm , cred . Ceea ce e deja cam mult , un plossl facut din asemenea doua are o focala de vreo 70 mm , cam dublu fata de cat as dori.

In schimb , din obiectivele mici de la roof-uri poti face un plossl de vreo 40 mm , bunicel pentru astro .

Un plossl cu lentila de ochi de 25-30 mm diametru de la obiectivul unui roof si un obiectiv de 40 -50 mm de la un porro ar putea sa-ti dea satisfactie daca ai un instrument cu diametru mai maricel , ca sa poti folosi toata suprafata lentilei de camp.

Oricum , cred ca am mai spus , mie personal privitul prin lentile mari mi se pare mai placut.