-----------------------------------
Mars Boy
26 Oct 2013 19:21


-----------------------------------
Salut si bine ai venit pe forum!

 "Calitatea opticii in studierea cerului": Cu orice calitate optica poti studia cerul. De la binocluri de 1xx ron pana la binocluri de mii de euro. La fel si la lunete si telescoape ... bine ... acolo preturile sunt de la 350 si ceva de ron in sus. ( produse noi ma refer ). Majoritatea instrumentelor folosite de catre amatorii seriosi ( si nu numai ) sunt cu acoperiri Multi Coating sau Fully Multi Coating ... de la mai slab la mai bun. Cu oricare poti studia cerul fara probleme .... daca ai de la 50mm in sus obiectivul. Cu cat mai mare cu atat mai bine ... grad de marire mai ridicat, imagine mai clara mai luminoasa etc. Din cate stiu eu Maksutov ul pe care l ai mentionat tu este cu acoperiri Multi Coating pe optica. Este perfect pentru 90 la suta dintre utilizatori. Dar ... cum tu ai zis ... " daca se justifica achizitia " ... nu prea ... terestru da ... e portabil e usor de utilizat ... dar astronomic nu. La 500 lei ( nou ) iti poti cumpara o luneta ( telescop refractor ) de 70mm obiectivul ( ca si TS ul mentionat de tine ) dar cu lungimea focala de 900mm ... care e foarte utila la observatii planetare cat si terestre. Avatajul lunetei fata de TS este ca nu este la fel de fragil cum este un Maksutov ... nici pe departe. Un al doilea avantaj este ca o luneta ( refractor ) nu are obturatie cum are un Maksutov... mai pe scurt ... in realitate TS ul Voyager nu are 70mm ... dar luneta are. Cu un telescop poti face mai usor observatii solare ... gasind filtrul potrivit mult mai usor ... si avand grosismente mai mari. Unde mai pui ca poti pune oculare de diferite marimi.... la fel si cu filtrele colorate ... care se pun in ocular. La Voyager nu se poate. Luneta fata de Voyager mai vine si cu montura in pret. Daca nu te deranjeaza marimea de 90cm a instrumentului atunci ai numai avantaje facand achizitia. Daca tii neaparat la un spotting scope atunci eu as merge pe un binoclu tot de 70 ... sau 50 daca din nou ... daca vrei sa fie mai usor. Tot cu Multi Coating sunt si ele ... in gama de pret ( noi ) 400ron ( 70mm ) si 200 ron ( 50mm ). Alte variante de refractoare sunt: 70/500 70/700 ( 70/500 mult sub 500ron ). Bafta si te asteptam daca mai ai intrebari!