-----------------------------------
Erwin
27 Oct 2013 01:21


-----------------------------------
Am un refractor similar, 80/900 însă obiectivul a fost montat &#537;i optimizat de Zoth într-o celulă de aluminiu. Pentru observa&#539;ii obi&#537;nuite, fără mari preten&#539;ii de calitate cred că sunt bune oricare dintre ele. Depinde cum ai norocul dacă obiectivul este bine corectat, în orice caz pentru orice obiectiv se pot găsi ocularele care dau imaginea cea mai bună la un anumit obiect celest, astfel luneta mea dă imagini foarte bune la Lună sau Soare cu un ocular Hyperion de 8mm (la 112,5x), se încadrează frumos în câmp. Seeing-ul este inamicul nr. 1 al magnifica&#539;iilor mai mari posibile cu acest gen de instrument. Pe un seeing prost surprind instrumentele cu apertură mică dar calitate bună a pieselor optice &#537;i o bună colimare. 

A&#537;adar, oricare dintre ele îl vei alege, recomandarea mea este să folose&#537;ti un tub metalic &#537;i o construc&#539;ie îngrijită, solidă, care î&#539;i va permite o colimare bună &#537;i robuste&#539;e în utilizare. De preferat este să ai acces la un atelier mecanic dotat cu strung.