-----------------------------------
mak
11 Noi 2013 12:23

Cassegrain 245/5000
-----------------------------------
Acum mai bine de trei ani de zile, in timp ce asteptam setul de oglinzi de la Octavian Stanescu, am inceput sa fac in 3D piesele pentru un telescop cassegrain de 250mm f/20 care trebuia sa ia locul C8-ului cu care faceam poze. Dupa 10 variante constructive virtuale, l-am terminat in sfarsit saptamana trecuta si am inceput sa-l folosesc la fotografie planetara. A durat atat din cauza ca firma care trebuia sa-mi faca initial piesele din aluminiu, intr-un pur stil romanesc, mi-a comunicat ca nu se deranjeaza sa regleze masinile de taiat pentru proiectul meu, dupa ce imi confirmasera ca pot face piesele la ei. Asta mi-a adus proiectul la 0, pentru ca facusem toate piesele dupa procesul lor de fabricatie. Dupa ce am refacut piesele (de data asta cu timpul disponibil pentru activitatea asta redus drastic), am facut piesele cu ajutorul lui Catalin Fus (mersi Catalin).
Ca scurta descriere, e vorba de un cassegrain clasic 245/5000, tubul este un sandwich fibra de carbon Textreme/fagure din aramid, piesele metalice sunt din aluminiu sablat si eloxat si cu tot cu inele cantareste 10,5kg la o lungime de 1m cu tot cu focalizatorul Baader. Inca mai stau in dubii daca sa montez si cele trei ventilatoare pentru care am lasat loc, deocamdata se pare ca nu e nevoie de ele.
Saltul fata de C8 este semnificativ. A durat mult constructia, dar asteptarea a meritat. Sper sa dea idei si altora...