-----------------------------------
aandrei
11 Noi 2013 14:49

Rog ajutor Mak 127 mecanismul de fixare/colimare a primarei
-----------------------------------
M-am apucat sa imbunatatesc colimarea unui Skywatcher Skymax 127 prin testul pe stea si ajuns acasa am avut surpriza sa vad ca am reusit sa-i scot "fundul" - placa in care se monteaza focuserul in afara 1-2mm.
Ma asteptam ca rotind suruburile de colimare sa misc oglinda FARA sa misc placa din spate.
Telescopul are in spate 6 suruburi, trei mari si trei mici dispuse la cate 60 grade.
Cele mici, rotite clockwise imping placa din spate in afara si o indeparteaza de tubul telescopului.
Cele mari, rotite clockwise trag placa din spate spre tub.
Ce nu inteleg:
Oglinda poate fi miscata prin intermediul suruburilor RELATIV la placa din spate, sau suruburile misca oglinda SOLIDAR cu placa din spate?
Unul dintre aceste SETURI ((mari/mici) de suruburi poate fi slabit la maxim, reglajul facut din celelalte trei, apoi acestea din urma stranse uniform sau permanent fiecare strangere a unui surub trebuie compensatea prin invartirea si a celorlalte cinci?
Daca as vedea mecanismul de fixare cred ca as intelege si singur: stie cineva un link cu o poza sau cu un desen din care se poate deduce functionarea "mecanismului" de colimare a primarei?
Daca strang suruburile mari, aplicand placa din spate ferm pe tub, cele mici nu mai pot misca nimic: fie sunt prea slabe fie forta necesara pentru rotire este instantaneu prea mare indata ce acestea au luat contact la varf (cu ce or avea contact).
 Multumesc.