-----------------------------------
Herr_Alien
12 Noi 2013 14:00


-----------------------------------
M-am lovit de problema asta pe undeva pe la sfarsitul lui 2011. Tot dadeam cu bifa pe diverse obiecte gen roiuri de stele, nebuloase. Si ma intrebam: bun, si dupa ce termin cu cataloagele, de ce m-as mai uita?

Aveam nevoia de ... ceva, care sa ma faca sa ma uit din nou la stele. Nu ma intelegeti gresit, imi place astronomia. In liceu ma uitam dupa pete solare cu o luneta care avea drept obiectiv o lentila de ochelari. Acum aveam la dispozitie binoclul, si incepeam sa ma plictisesc. Lucrurile erau prea statice, si nu voiam sa ma uit la pete solare cu binoclul: ai nevoie de grosisment mai mare etc.

Ei bine, am gasit pana la urma acel ceva: stele variabile. Alea isi schimba stralucirea in timp, asa ca desi te uiti tot in zona aia de cer, nu vezi acelasi lucru.

Sunt constient ca nu toata lumea gandeste si percepe lucrurile la fel ca mine, si ca multi sunt cat se poate de satisfacuti in a 'vana' obiecte deep sky; ideea de univers dinamic m-a ajutat insa, asa ca incearca si tu ceva mai dinamic: observatii de planete, cautari de comete, ... stele variabile :D ...

Inainte pentru mine dinamismul ala era furnizat de Soare: ala nu arata la fel de la o zi la alta. Acuma sunt stelele variabile. Parca ma trage un pic si Soarele, da' la cum ajung eu acasa (mai mult dupa apus :D), mai degraba raman cu stelele variabile.