-----------------------------------
catalin dumitru
13 Noi 2013 12:01


-----------------------------------
Nu am avut curaj niciodata sa las planul focal in interiorul unei prisme. Imi pare destul de ciudat. Deci daca nu este o problema acest lucru , scuze pentru observatia mea.
Si daca tot veni vorba, unul din planurile mele de viitor ar fi modificarea unui binoclu cu zoom 10-30x60 intr-unul fix. Voi posta micul experiment la momentul respectiv. Deocamdata sunt in cautarea unor obiective care totusi sa imi asigure un camp mai mare decat cel nativ. Teoretic as merge pe o putere maritoare de 10 pana la maxim 16 ori. Pareri , sugestii ?

Parerea mea e ca nu trebuie sa modifici sau sa schimbi obiectivele.

Sa-ti spun si de ce .

Din constructia lor , nenorocitele astea de binocluri cu zoom produc o foarte puternica si urata vignetare a campului focal . Motivul e acela ca ocularul in sine , care e un kellner sau un rank-kellner , e situat la o distanta considerabila de fatza prismei de iesire ca sa faca loc la mizeria aia de zoom , care e de fapt o mica luneta galilei inversata .

Mai mult , din motive de cosmetizare a imaginii , AFOV-ul acestor oculare cu zoom , este si el foarte mic , pentru un binoclu.

Am facut un experiment mai demult . La un jeg de binoclu pe care voiam sa-l arunc am dat afara ocularele alea de rahat si in tuburile portoculare ramase am indesat doua oculare erfle de la un binoclu sovietic 8x30 cumparat de mine pe vremea lui 'Ceashca' .

Rezultatul a ramas in functiune si astazi , acum am un binoclu 12x50 cu AFOV de vreo 60 grade si camp real de 5 grade , cu ocularele ramase intzepenite pentru infinit si pe care-l solicit ori de cate ori caut o tinta mai palida pe cerul paclos al orasului. 
Culmea , am urcat de curiozitate grosismentul la aceste obiective si am ramas surprins de calitatea imaginii. Ceea ce inseamna ca cel putin in cazul meu e vorba de o 'branza buna in burduf de caine' 
Si la tine s-ar putea sa fie la fel.
Mai mult decat atat , luminozitatea acestor obiective de binoclu se incadreaza oricum in categoria RFT asa ca nu ai de ce sa le schimbi . Doar daca nu cumva au defecte zonale grave sau sfericitate exagerata

Important la tine e ca dupa ce elimini ocularele sau ma rog numai zoom-ul lor , sa te apropii cat mai tare de fereastra de iesire a redresorului cu prisme al binoclului (banui ca e vorba de sistemul porro uzual)