-----------------------------------
Herr_Alien
13 Noi 2013 20:28


-----------------------------------
...as extinde intrebarea din titlu sa vedem cum fac astronomii amatori observatii? Ce isi duc cu ei la locul de observatie, ce folosesc ( altele decat instrumentele optice), cum isi planifica observatiile...

Ok ...
Pai load-out-ul meu tipic (in afara de optica) mai cuprinde un set de harti, caiet dictando, creion mecanic (la ger dau chix toate pix-urile si stilourile) si o lanterna (improvizata) cu lumina rosie. Cum nu desenez, caietul de dictando e numa' bun sa trec estimarile de stele variabile.

Planificarea: o refac la fiecare 2-3 saptamani. Cum urmaresc stele variabile, planul de observatii contine exclusiv stele variabile (stiu, sunt un pic intr-o doaga). E o unealta pe site-ul AAVSO care iti spune ce stele variabile sunt vizibile la un moment dat, si cati oameni au trimis observatii pentru ea in ultima luna.
Ei, imi aleg de acolo stelele variabile suficient de stralucitoare sa le vad cu instrumentele pe care le am, si care nu au mai fost observate de mult. Pe langa astea, mai adaug si unele variabile conoscute, mai intens observate - sunt pentru un fel de verificare, sa vad daca estimarile mele au luat-o razna sau nu.
Am printate apoi hartile specifice stelelor respective, si cam atat ...