-----------------------------------
hpavictor
14 Noi 2013 04:15


-----------------------------------
Da. Mak urile ajung mai greu la temperatura ideala si sunt si mai sensibile la socuri ... pe cand refractoarele n ai treaba cu ele la niciun capitol din cele doua. Parca Mak ul e reflector nu refractor cum spui tu ... are oglinda primara si corectoare.
Da , exact asa este in realitate . 
Sper ca ati retinut ca eu sunt ( foarte ) incepator , va rog sa-mi scuzati erorile , nu stapanesc prea bine limbajul  opticienilor  sau astronomilor . 
Inca ...
Mai am foarte multe de invatat , va rog , aveti mila ...

Conform exemplelor de pe site-urile cu simulatoare optice am remarcat ( cu strangere de inima si un fior in buzunar  ) ca imagini de buna calitate nu poti obtine decat daca folosesti un instrument optic ( reflector :) conform eratei de mai sus ) cu apertura cat mai mare ( minim-minimorum  150mm , acceptabil 203 mm sau recomandat 254 mm si peste , in functie de nevasta :)  ) . 
Problema in lumea reala apare cand discutam de lungimea focala si desigur de costuri . 
Daca reusim sa eliminam indicatorul de performanta numit " costuri " putem sa ne concentram atentia pe cel numit " lungimea focala " si aici sunt exagerat de multe lucruri de analizat .
O lungime focala scurta ( raport clasic 1/5 ) a tubului optic are cateva avantaje : lungime mica :) , deci portabilitate.
Dar necesita oculare cu focala lunga ( 28mm - 50mm )  de calitate daca dorim observatii cu camp mare ( pentru DSO minim 2,5 grade ) si desigur o apertura peste 203 mm , pentru a obtine si o luminozitate suficienta simultan cu o magnificatie " cinstita " .
Daca dorim sa observam ( ca prioritate absoluta doar ) luna sau planetele , schimbam macazul , avem nevoie de o lungime focala relativ mare ( raport clasic 1/12 ) a tubului optic dar si oculare cu un camp vizual cat mai mare , peste 68 grade , cu focala mica ( minim 4mm - 15 mm ) . 
In acest mod se pot obtine magnificatii aproape de limita regulii de aur ( uneori in combinatie cu sistem optic tip Barlow cat mai performant x2 , x2,5 , x3 , fapt ce permite marirea combinatiilor optime de magnificatie  / oculare etc ) adica la standardul clasic acceptat de dublul diametrului in mm .
In anumite conditii se poate depasi putin ( pana la x1,8 dupa unii experti  ) aceasta limita ( referire la dublul diametrului in mm ) cu anumite corectii , DACA calitatea opticii si desigur  ( mult mai esential ) daca claritatea atmosferei ( impreuna cu alti factori de mediu gen  poluarea luminoasa ) nocturne vor permite acest lucru .
Degeaba beneficiem de o optica incredibil de performanta ( Doamne ajuta ) daca turbulentele atmosferice sau cerul acoperit nu ne  permit observatii astronomice sau nu permit magnificatii suficient de mari , corespunzatoare cu  nivelul opticii ...

Pana la urma , pentru orice incepator sau avansat , amator sau profesionist , totul este clar : observatiile astronomice sunt influentate direct de calitatea " sculelor " optice si de turbulenta atmosferei .
Calitatea " sculelor " in cazul informarii corecte a utilizatorului final , este , total " intamplator " direct proportional cu bugetul alocat ( marimea investitiei :) )  iar observatii si ulterior satisfactii " cinstite "nu se pot obtine cu o optica de duzina caracterizata ca " low cost  / entry level "  , recomandata ca standard  fiind numai buna pentru " incepatori " pe majoritatea site-urilor de profil .
Pai in acest caz , cu o " scula " putin performanta dar ieftina , un incepator oarecare , va deveni instantaneu incepator terminator . 
Adica va " termina " inainte de a incepe sa invete stelele etc .
Ce ar mai fi de facut , o data ce am identificat aceste diferente de optica specializata  ?
Putem alegea calea de mijloc ( probabil ca un exemplu acceptabil ar putea fi struto-camila gen Newton de 203 , focala 1/ 8 ) si un set complet de oculare ( minim 5 bucati ) de la 4mm pana la  50mm + barlow 2x + un DSLR pentru " poze " sau instrumente optice dedicate pentru fiecare tip de observatii astronomice . 
Da , poti fi incepator si sa detii si sa folosesti corespunzator un binoclu 8x56 ( sau mai bine un 9x63 ) pentru orientare , meteoriti , DSO sau comete , o luneta cu minim 80mm obiectiv pentru observatii solare ( obligatoriu cu filtre ) si inca minim doua telescoape ( minim 203 si 1/5 focala pentru astrofoto si DSO si un minim 254 + 1/12 focala pentru luna sau planete ) , filtre , monturi Go To , laptop+ soft  astronomie , masina ( de preferat una incapatoare , gen 4x4 ) , bani suficienti pentru achizitionare , si cel mai important , timp liber disponibil si cer senin . 
Si multa sanatate !
Eu mi le doresc pe toate odata  :) .

E clar ca pot fi erori  in cele scrise mai sus si imi cer scuze anticipat .
In cazul in care moderatorul decide ca acest subiect nu mai corespunde si trebuie redenumit sau mutat la o alta sectiune a forumului cu un profil mai adecvat acestui subiect  , il invit sa procedeze conform regulamentului .
Scuze pentru neplacerile pricinuite .
Cu respect , Victor