-----------------------------------
aandrei
23 Noi 2013 20:55


-----------------------------------
@rem01
Sunt doua variante.
1. Daca urmaresti EXCLUSIV colimarea, o poti pune la o distanta mica. Eu am folosit-o in lungul unui hol+camera. La colimare ai nevoie doar sa ajungi sa asiguri SIMETRIA inelelor de difractie, nu te intereseaza sa interpretezi respectivul model. Vei obtine astfel inelele de difractie caracteristice aberatiei de sfericitate, dar NU pentru ca telescopul ar fi necorectat ci pentru ca frontul de unda este efectiv sferic si are o raza mica, egala cu distanta stea artificiala-telescop.
2. Daca urmaresti sa si interpretezi calitatea telescopului,"steaua" trebuie sa fie cu atat mai indepartata cu cat ai apertura mai mare; in cazul meu, la 127mm ar trebui ceva mai mult de 30m.
...dar, cum am mai spus, daca urmaresti numai colimarea, faci treaba PERFECT noaptea in in casa.

In ceea ce priveste colimatoarele laser, le consider inutile. Am avut si nu le-am putut folosi cum am sperat, in principal din cauza IMPOSIBILITATII de a emite raza laser EXACT in axul focuserului, fie din cauza fixarii imperfecte in focuser fie din cauza colimarii IMPERFECTE a insusi laserului.

Cand am cumparat Makul127 am fost extrem de dezamagit. Mai am un ED80 si un Dobson254 cu oglinzile corectate de catre Dl. Stanescu Octavian si ce am vazut initial prin Mak a fost cu totul demoralizant. Dupa cateva incercari aproximativ reusite de colimare prin diverse metode, am cumparat steaua asta. 
Printr-o metoda simpla de lucru cu suruburile, pe care am aflat-o aici pe forum, acum citesc cu usurinta, de la circa 9m inscriptia minuscula de bancnote, de pe fata cu capul, de deasupra inscriptiei "BANCA  NATIONALA  A  ROMANIEI". Daca te uiti cu atentie, ai sa vezi ca ceea ce pare, la prima vedere, o linie subtire deasupra acestei inscriptii, este de fapt tot o inscriptie:
BANCANATIONALAAROMANIEIBANCANATIONALAAROMANIEIBAN......