-----------------------------------
lentilozaur
26 Noi 2013 11:54


-----------------------------------
Problema colimarii a fost intotdeauna un aspect pe care l-am considerat usor neplacut si care in ciuda faptului ca am un newtonian rapid nu m-a facut sa ma desavarsesc in aceasta activitate. Una dintre chestiunile nasoale este aceea ca mereu esti in dilema "este sau nu este colimat", sau "s-o fi decolimat?". De cele mai multe ori dilema este falsa. Iti poti da seama in timpul observatiilor daca imaginile sunt bune sau nu si cu toate astea cei mai multi traiesc permanent cu ea. M-am gandit la acest subiect foarte multa vreme si inca ma mai preocupa din punct de vedere tehnic. Ce pot sa va spun cu siguranta (si prin prin prisma deformatiei profesionale care este una tehnica) este faptul ca Internetul este literalmente invadat de tampenii pe acest subiect. Unele dintre aceste tampenii sunt uneori chiar reguli si se aplica cu sfintenie. Singurul sfat bun pe care l-am primit la un moment dat a fost acela ca o colimare nu trebuie sa fie perfecta cel putin la un newtonian, ea trebuie sa fie foarte aproape de una perfecta si acest sfat m-a eliberat oarecum de chinul de o cauta micronii prin chestii prinse in suruburi ieftine. Am realizat ca odata cu schimbarea ocularelor acestea au tolerante usor diferite, unele sunt mai grele altele mai usoare, unele au abateri constructive de la axele optice etc si totul se duce pe apa sambetei si devine "aproximativ" intr-un final. Chiar si cand utilizezi un barlow, el este strans de surub si deplasat si apoi pui in el laserul care de obicei este greu daca este unul ieftin si apoi il strangi si pe el si iese o salata fara nici un fel de precizie. In acest moment unele dintre accesoriile care ma intereseaza pe acest subiect sunt adaptoarele de centrare insa chiar si ele au o multime de probleme si nu am gasit un adaptor de 2" care sa centreze un accesoriu (de ex un ocular) raportat la el si sa se centreze in focuser in acelasi timp. Indiferent de producator toate fac sau una sau alta iar pliantele de marketing nu precizeaza acest lucru. Dintre toti producatorii Hotech ofera cel putin solutia centrarii colimatorului laser cu un barlow (atasat pe un filet de filtre) si cu axa optica a focuserului ceea ce este foarte ok.