-----------------------------------
saiph
27 Noi 2013 12:19

Re:
-----------------------------------
La puteri mici de marire apare cel mai evident aberatia de coma, nu la puteri mari.
Dar se prea poate ca si ocularul sa aiba niste probleme - am intalnit destul de multe oculare de focale lungi care sufera pe marginea campului, incat devine greu sa estimezi performantele unui telescop pe baza unui ocular care el insusi induce defecte in imagine..

Zic asta intrucat am avut cateva ocazii sa-mi testez o parte din oculare pe telescoape foarte bine facute (si asta nu o zic doar eu, asa.. - pot aduce si buletine de testare pe bancuri optice in sprijinul afirmatiei) si am avut surpriza sa constat ca ceea ce consideram oculare bune s-au dovedit a avea probleme pe care anterior le atribuiam telescoapelor pe care le-am tot avut pe mana.

Cel mai "obiectiv" poti verifica calitatea telescopului facand niste poze in configuratii care sa se apropie de campul pe care-l poti prinde in ocularul cu care suspectezi ca vezi aberatia in imagine si daca apare si colo si colo, atunci poti spune ca telescopul are coma, sesizabila de la X grade/minute departare de axa optica. Ocularele de camp larg si focala lunga fara aberatii pe telescoape rapide au alte d&#8364;f&#8364;ct&#8364;.  La fel si telescoapele in $in&#8364; :)