-----------------------------------
saiph
27 Noi 2013 22:54


-----------------------------------
Corector de coma nu cred ca se merita la 6",ca ajungi la pretul unuia de 8".

Ce oculare s-ar potrivi la newton?..


"Nici intr-un caz" :D  ca sa pastram o nota funny.

Pai, cam ce oculare (de telescop!) ai mai bunicele, ca sa iti placa ce vezi prin ele. Daca pui newtonianul pe o montura tip Dobson, va trebui sa fii atent si la greutatea lor, evident, ca sa nu-l dezechilibrezi prea tare. Dar pt cazul in care e vorba de un newt mai scurt/rapid pe EQ, n-ai treaba cu greutatea, atata timp cat poti culisa tubul instrumentului in inelele de prindere.

Ca si design optic, as zice minim Plossl, cu o plaja de focale intre 7.5 si 25 mm, cu un Barlow 3x esti sigur ca atingi limitele lui. Ocularele pt planete (focale mici) ar fi bine sa fie de un design cat mai bine corectat in domeniul in care se vor face observatiile (eventual Ortoscopice, in ciuda campului aparent mai ingust), iar cele pt deep-sky (focale lungi) ar fi bine sa fie ceva de camp mai larg (60-72 grade - Erfle, Konig s.a.).

Acum depinde si cat de mult doresti sa investesti (ca timp de cautare sau bani in diversele oculare), sau ce reusesti sa gasesti pe piata, chiar si SH. Dar eu asa as proceda. Si cam asa e structurata si colectia mea de oculare, ascultandu-i pe cei care m-au sfatuit la randul lor..  :)

Orice ai face, insa, incearca sa nu faci compromisuri, de genul oculare de microscop, oculare din plastic recuperate de la vreun binoclu, sau oculare facute pe genunchi din diverse lentile puse una peste alta. Poate doar in ultima instanta si ca solutie provizorie, pana gasesti ceva potrivit.