-----------------------------------
Dbird
06 Dec 2013 00:12


-----------------------------------
Un binoclu in conditii de temperatura mai scazuta face condens. Acest fenomen apare si la temperaturi mult pest zero grade, direct proportional cu viteza curentului de aer si umiditatea acestuia. Mai mult, mie mi se pare ca acest fenomen este direct proportional si cu marimea binoclului. Cu alte cuvinte, din luna octombrie pana in mai te vei lupta cu acest fenomen. Asta inseamna ca in aceasta perioada nu vei folosi echipamentul de observatie? Pacat caci cerul de iarna geroasa fara vant este cu mult mai curat decat cel de vara.
Nu as prea crede ca un binoclu, umplut cu orice gaz rar si perfect etans, nu face condens cand sta in jet de aer umed si frig.
Exista insa metode de izolare, a echipamentelor, pasive sau active, care pot elimina neplacutul fenomen. Unele descrise chiar aici pe form. Chiar ma gandeam sa deschid un topic pe aceasta tema.
Cat despre decolimare, nu prea imi vine a crede ca se poate intampla de la frig ci mai degraba de la expunerea lor la temperaturi foarte ridicate sau lovituri.
Deci sfatul meu ar fi sa nu te lasi influientat de "iarna" si sa comanzi  unul :D