-----------------------------------
OptikOla
10 Dec 2013 11:52

Spectiv (luneta terestra) Auriol / Lidl 20-60x60
-----------------------------------
Zilele acestea (din 12 dec 2013) Lidl va comercializa din nou spectivul Auriol 20-60x60 la pretul de 130 lei (129,99 ma rog!)... Pretul e fara concurenta, dar sa vedem ce se ascunde in spatele acestui pret. Obiectiv de 60 mm, fara informatii privind tratarea antireflex. Din imagini pare a fi tratata macar o suprafata...  Magnificatia: zoom 20-60. Prisme BK-7. Din informatii indirecte se pare ca distanta focala a obiectivului ar fi cam 350 mm. 
   Primul lucru insa care te nemultumeste la aceasta luneta, inca de la  citirea specificatiilor,  este campul: 29m la 1000m la magnificatia 20x... Sa vedem ce inseamna asta  in grade: dupa calcule rezulta un camp de 1,65 grade (33 grade aparent)...  Incredibil de putin... Din cauza asta, in principal, nu l-am cumparat anul trecut, tot in decembrie.
   Nu am privit inca prin el. Sunt unii membrii ai forumului care au cumparat anul trecut si care pot spune mai multe, dupa observatii reale, nu doar dupa specificatii...
    Am deschis acest topic pentru ca pretul mic va tenta pe unii sa achizitioneze acest spectiv. Parerea mea este ca pentru astronomie nu e potrivit, iar pentru observatii in natura, asa cum este recomandat de producator, campul mic  face observatia chinuitoare.  Parca nu e de recomandat nici dusmanilor... Cu toate ca nu recomand altora, eu insumi nu stiu daca ma voi abtine... Parca l-as lua pentru a teste cu alte oculare. Probabil si prisma (care nu e Bak-4, dar la acest pret nici nu puteam avea asemenea pretentii...) are o deschidere mica si nu va reusi sa faca fata la un ocular cu camp mai larg. Singura tentatie ramane obiectivul, poate cu tot cu tub. Obiectivul  desi are doar 60mm, pentru un instrument de marire fixa, sa zicem 30 sau cu indulgenta 35x ar fi ok... Sau poate nu e Ok nici macar la 20X... La 40x cred ca deja nu mai are putere de separare, iar luminozitatea ar scadea inaceptabil... 
      Pot posta aici cei care au cumparat in alte editii acest spectiv sau care vor cumpara de joi incolo... Ramane, bineinteles,  un topic si pentru cei care ar vrea sa se informeze inainte de a cumpara. Eu doar am expus cateva aspecte, care sa determine pe potentialii cumparatori sa fie atenti, daca e ceea ce isi doresc,  inainte de a achizitiona aceasta... jucarie...