-----------------------------------
catalin dumitru
25 Dec 2013 20:13


-----------------------------------
As vrea sa te intreb draga Andrei cate oglinzi ai facu tu ca sa sti ce se poate face in regim de amator? 
Asa, pentru informarea ta, oglinzile facute in regim de amator bat la fund in mod curent oglinzile facute industrial, la norma. Asta, evident, daca sunt facute de cineva priceput si care respecta regulile artei.cati dintre dumneavoastra sunteti opticieni ,ca profesie?ati trecut macar o data pe la poarta IOR? eu am lucrat acolo vreo      17 ani,ca oprician.p.s. cu ce masurati dumneavoastra precizia curburii la o oglinda?

 :)  :) 

Pot sa spun din proprie experienta ca cei de la IOR , cel putin la produsele aruncate la noi pe piatza dinainte de 1990 , au scrantit-o uneori chiar grav la partea mecanica a unora si cate odata destul de tare chiar la optica .

Unul din capitole il reprezinta precizia la executia standardului pe 23,2 mm de la oculare. 
Noroc ca ocularele la microscoape stau orientate in jos .

Am mai gasit prisme asezate anapoda sau descentrat , din cauza unor bavuri de turnare sau prelucrare neindepartate la timp.

Vopsea negru mat depusa in bataie de joc !! 

Foarte rar , lentile lipite aiurea.

Subansamble de aluminiu turnat , cu concavitati (adevarate geode :) ) carpite sumar cu un fel de chit si apoi vopsite inainte de o finisare tip ''auto''.
 
Dar se poate si la case mai mari . Am intalnit la niste dispozitive 'Pentacon' , niste abateri de strunjire groaznice . Probabil pentru ca erau destinate plaiului mioritic.