-----------------------------------
Erwin
31 Dec 2013 12:21


-----------------------------------
Placa de ebony star nu suportă singură greutatea, ea vine prinsă pe rocker care e făcut din placaj sau pal melaminat. Ca praful să nu se a&#537;eze pe placa de ebony star se pune pe partea de sus cu fa&#539;a în jos, pe padele. Te asigur că frecarea va fi foarte mică, materialele sunt astfel alese pentru a avea un coeficient de frecare mic. 

Padelele de teflon se pun în număr de 3 bucă&#539;i la 120 grade, pe marginea cercului, în drept cu picioarele care vor sta pe pământ, prinse de placa de bază cu &#537;uruburi cu cap înecat. Dimensiunea padelelor de teflon nu trebuie să fie prea mare pentru că frecarea va fi prea mare, 20x20mm cred că e suficient. 

Pentru a avea o idee cum se face acest montaj po&#539;i să te ui&#539;i pe topicul meu, "Cură de slăbire newtonian 12"". Dacă tu ai oglindă de 200mm nu ai nevoie de 400x400mm ci e suficientă o bază de 250x250mm. Eu am făcut una de 360mm diametru, oglinda având 305mm. Astfel reduci greutatea dobsonului. Trebuie să vezi dimensiunile unui dobson similar cu al tău ca să ai un punct de plecare corect. 

Picioarele le po&#539;i face din lemn tare, profil pătrat din fag, tai 3 bucă&#539;i pe care le prinzi cu holz&#537;uruburi de placa de bază. Nu uita să le lăcuie&#537;ti în mai multe straturi să reziste la umezeală. Nu trebuie neapărat să fie reglabile. Eu le-am făcut din profile de aluminiu în care am fixat piuli&#539;e speciale pentru lemn &#537;i în care am înfiletat picioarele de mobilă cele mai groase pe care le-am găsit.