-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Dec 2013 23:27


-----------------------------------
In ultimul week-end din 2013 am trecut binisor peste numarul de 50 de stele duble si multiple observate din AL 100 Double Star List.Deci am trecut de jumatatea listei!

Azi, pe inserate ,(dupa incheierea programului obligatoriu de spart alune pentru prajituri si de tinut ''contra'' la cratitele de creme-brulee)  am pus punct nazbatiilor ATM din anul acesta.
Mai intai ,am desenat manual ,cu tus negru , emblema ''60mmtelescopeclub'' pe fata scoicii pentru tuburi de 63mm.Am incercat sa reprezint stelele de pe emblema prin cerculete lasate in culoarea lemnului lejer baituit .Dar tusul s-a intins si a inegrit si cerculetele respective.Asa ca am ''reprezentat'' stelele prin gauri date in lemn cu burghiu de 2mm. :D 
Apoi am aplicat un strat de lac Kober incolor.Sper ca peste noapte sa nu se matuiasca din cauza frigului si a cetii.
Ultima fapta ATM a fost un mic set de diafragme de carton pentru luneta de 60mm F/5 .Aperturile sunt de 50mm ,40mm,30mm,20mm.
In acest fel modific ,pe langa apertura fizica,raportul focal de la 60mm  F/5 la 50mm F/6 , la 40mm F/7.5 ,la 30mm  F/10 si in final 20mm F/15.Din curiozitate!
Ar fi fost mult mai interesant sa ramana apertura constanta... :lol: 

Aceste experimente cu diafragme sunt si o pregatire pentru viitor.Ca am auzit ca guvernul asta de doi bani va introduce de la anul taxa pe apertura... :mrgreen: 

Mircea