-----------------------------------
cmatei
02 Ian 2014 16:56


-----------------------------------
problema cu dark-urile standard facute, este ca eu nu cred ca echipamentul este atat de stabil incat un dark facut in aceeasi conditii intr-o seara sa fie valabil si seara urmatoare. 

Nu e stabil nici intr-o singura noapte. Diferente de temperatura zi-noapte de 15-20 grade nu-s iesite din comun. La modul ideal le potrivesti (te poti orienta foarte aproximativ dupa temperatura din EXIF) dintr-o biblioteca de dark-uri.

la procesarea master dark-urilor facute de mine, punctele hot niciodata nu au fost la fel la numar desi foloseam 5 dark-uri la capturi similare pe doua nopti diferite.

Daca o sa te uiti mai cu atentie (de ex: scade un dark din alt dark), o sa vezi ca se cam potrivesc. Sigur, la acelasi prag de detectie, NUMARUL de pixeli hot si intensitatea o sa difere in functie de expunere si temperatura. Pozitiile lor nu prea. Eu refoloseam cu lunile lista de pixeli hot pentru corectie cosmetica.

Nici metoda "amurg" nu este viabila pentru flat-uri daca schimbi pozitia camerei pe telescop pe parcursul noptii ... 

Asta e ca la doctor; daca te doare cand faci asta, nu mai face :-) O alta varianta e sa ai undeva aproape un cearsaf uniform iluminat/ecran suficient de mare pe care sa faci flat-urile (dome flats). Ca idee insa, sky flat-urile sunt intotdeauna preferabile, daca poti obtine.