-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Ian 2014 21:17


-----------------------------------
valy

Eu nu am dubii ca lemnul arde.
Dar cred ca ai dreptate cu acel +/-
Dupa cum este adevarat si ca la distanta mare imaginea Soarelui este aprox.  9mmx nr. metri focal.
Dar focala mare a oglinzilor inseamna o mai mare profunzime a planului focal
Tocmai acel +/- asupra caruia ai atras tu atentia.

Sa trecem la chestii practice.
Stim in principiu ce distanta focala au avut oglinzile.Mai multi autori antici precizeaza ca au fost atacate cu Raza Mortii galerele care s-au apropiat la distanta de o aruncatura de sageata.
In documentarul despre zdrobirea legiunilor romane XVII,XVIII si XIX conduse de Varus  in macelul din padurea Teutoburg,a fost evidentiat faptul ca armata romana folosea pe scara larga arcasi.Nu numai infanteristi.

1) Care era distanta medie pentru o aruncatura de sageata obisnuita?

Deja in Antichitate, se foloseau masini de razboi.Sagetile erau aruncate si de catre diferitele variante de baliste.
Balistele au devenit cunoscute drept arme romane.
De fapt balistele au inceput sa fie dezvoltate de catre greci ,inainte de Razboaiele Punice.
Filip al II-lea si fiul sau Alexandru Macedon au dezvoltat si folosit diverse tipuri de baliste.
Prototipul balistelor se pare ca a fost inventat de catre Dyonisius din Syracuza in jurul anului 400.

2)Aruncatura de sageata mentionata in scrieri se refera la atacant sau atacator,avand in vedere ca armamentele celor doua tabere erau diferite?

3)Exista vreo legatura intre folosirea Razei Mortii si atacurile cu sageti?

Atasez poza unei baliste mobile mici ,numite ''Scorpion'' si care a fost folosita in razboaiele punice.

Replicile de la acest topic  sunt simpatice,bascalioase,le respect dar  apreciez faptul ca ele provin de la pasnicii membrii ai unui forum de Astronomie.
Campul de lupta nu este insa un forum,este un loc cumplit,este o anticamera a Iadului sau Iadul insusi!
Pentru a intelege in ce conditii a fost folosita SI oglinda lui Arhimede,sa ne gandim ca un Scorpion ,aflat pe atunci in dotarea grecilor,era mortal la tragere directa de la 100 metri.
In tragere parabolica,Scorpionul ajungea la o bataie de 400 metri,cu o cadenta de trei sau patru lovituri pe minut.
Stim cu siguranta ca la romani,bateria de 60 de Scorpioni,protejata de legiunea desfasurata in fata ei,trimitea  240 de sageti mortale pe minut ,capabile sa strapunga armurile si scuturile inamicilor. 
Romanii au fost foarte buni la organizare si standardizare.Grecii au fost foarte priceputi la tehnologie.
Balistele , in timpul pe care-l discutam ,erau inca in mainile grecilor.
Ma indoiesc ca asediul Syracuzei a fost o joaca de copii.
Soldatii romani aveau suficiente alte preocupari.
La un moment dat insa,o lumina puternica.... sfrrrrr...si ,vorba lui valy,s-au trezit epilati.

Intrebare care tot apare:daca oglinda lui Arhimede a functionat,de ce nu a mai fost folosita?
Hm...nu am citit toate papirusurile din ''Antique Nature'' sau ''Journal of Antique Technological Digest'' dar nu cred ca Arhimede si-a publicat in detaliu patentu' :lol: 
Iar faptul ca in acele razboaie una din victime a fost chiar Arhimede ucis de un soldat roman,ar trebui sa spuna ceva.
Inca si slefuitorii de oglinzi din secolul XIX si-au dus secretele cu ei in mormant.
Intrebarea asta poate fi pusa,dar eu nu o pun, nu-i de nota 10...

Mircea