-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Ian 2014 22:11


-----------------------------------
Sarrah

Am citit si eu cartea aceea,este ''Hiperboloidul inginerului Garin''.

Din pacate prea putine filme acorda atentie la asa ceva dar mie ,de pilda,din filmul ''Gladiator'' mi-au placut primele minute in care degustam atmosfera unui front antic.
Razboiul nu a fost niciodata o joaca.
Vedem acolo de pilda ca romanii aruncau asupra germanilor cu catapultele (mein Got!),  si niste oale continand smoala arzand,un fel de bomba incendiara.
Dar asta s-a intamplat mai tarziu,mult dupa razboaiele punice.

Nu imi este clar daca la vremea razboaielor punice,romanii foloseau catapulte pe vasele lor de razboi.
Poate ca aruncatura de sageata de care vorbesc autorii vechi se refera la distanta de la care se puteau arunca si asemenea proiectile cu mare efect asupra unor asediati si la care trebuiau sa vina romanii.

Ori razele solare concentrate (nu stim exact cum,vezi ipotezele Death Ray) asupra unei corabii care are la bord si manipuleaza asemenea bombe incendiare primitive, vor avea un efect surprinzator si dezastruos asupra atacantilor.
Pe scurt,o singura bomba e suficienta sa arda nitel mai tare per una bucata galera  si gata...bombitele sunt foarte sociabile si daca-i chef..sar toate si isi fac treaba acolo unde sa afla,nu mai asteapta sa faca hopa-mitica in curtea Syracuzei.
Si de aici,legenda...

Mircea