-----------------------------------
OptikOla
07 Ian 2014 17:39

Telescop
-----------------------------------
Avand in vedere bugetul destul de restrictiv, tocmai compromisul nu e bun... caci in curand vei dori sa vinzi, in pierdere  desigur, ce abia ai cumparat.
    Eu cred ca de la bun inceput trebuie sa ai in vedere doua instrumente, dar nu ambele odata (tot din cauza bugetului desigur).
    Un instrument lung pentru planete si detalii in general (cred ca un reflector 203/1200 ar fi OK si e f/6 nu f/5 - conteaza sa stii. Focala mai lunga iti va permite 240x de exemplu fara sa cobori cu focala ocularului la aceasta magnificatie sub 5 mm. Un dobson 203/1200 este exact 1500 lei). O montura EQ5-6 ar fi mai bine, dar va depasi mult bugetul si mai degraba va fi achizitionata mai tarziu, dupa ce vei vedea ca iti place cu adevarat astronomia de amator.  Iti recomand un instrument lung tocmai pentyru ca am urmarit cu atentie ce ai scris. E evident ca doresti detalii la planete... Daca te axezi pe o montura scumpa, pentru a te incadra in bugetul tau vei face compromis tocmai unde nu trebuie: la optica. Si nu uita ca mai e nevoie si de oculare si un instrument scurt va cere oculare otimizate pentru RFT si mult mai scumpe...
     Mai intai de toate invata cat mai multe constelatii, folosind o harta a cerului. Constelatiile  sunt importante nu doar pentru ele insele, ci constituie repere pe cer, cu ajutorul carora vei sti din ce in ce mai multe stele, nebuloase sau planete... Cunoscand cat mai mult vei putea in valoare o montura mai simpla cum e cea Dobson. Lasa montura scumpa pe mai tarziu cand vei avea bani pentru asa ceva.
    Ia in calcul asa peste un an (daca poti mai devreme e si mai bine) si un instument mai scurt si aici mai bun ar fi un refractor gen 102/500 sau 120/600 (nu indraznesc sa zic 150/750) pentru camp larg in astro, dar si pentru terestru. Bine ar fi fost sa il iei acest  instrument mai intai, pentru ca te ajuta si el sa inveti cerul  si sa nu te preocupe detaliile, dar pari prea nerabdator si cred ca pentru tine e mai potrivit instrumentul lung mai intai.