-----------------------------------
saiph
09 Ian 2014 17:00


-----------------------------------
Va multumesc Dl Mircea pt urari, sa fie intr-un ceas bun.
    Saiph - finderele 6x30 is porcarii nu sunt acro la fel si cele de 5x24 SpringLoad  ele vin cu lunetele si telescoapele de apertura mica,gen 60-70mm refractor 76 - 144mm reflector is findere de gunoaie, sunt defapt simplete cu lentile de plastic atat la ocular cat si la obiectiv ( obiectiv simplet plan convex) finderele de 5x24 nu au o apertura de 24mm ci de 10mm, obiectivul de la luneta mea APO de 32/200 il am de la un prieten, e superba furnizeaza niste imagini de iti taie respiratia am marit pana la 150x si inca se vede clar si frumos asta cu un ocular Zoom, stele sunt punctiforme fara coma sau alte aberatii si asta la puteri mari.
      Luneta de 32/200 este buna cat si pentru traking are o imagine clara poate suporta puteri de mariri foarte mari in comparatie cu diametrul ei, pe langa asta este portabila, nu este o porcarie cu lentile de plastic  :D  precum cele comerciale, ma gandesc acuma la un finder de 50mm adica o noua luneta de cautare Acro folosind obiectivul unui binoclu.


Da, da, stiu, pai exact in ideea asta am si zis ce-am zis :)

Adica, multi n-au nici macar acro, si sunt super diafragmate si vai de steaua lor (la propriu, cu tot cu aberatii), iar tu ai deja un mic apo pe post de finder :D Un pic overkill, daca ma-ntrebi pe mine, dar.. placerea omului  :roll: 
Ai putea sa folosesti apo-ul de 32 ca lunetica de camp, iar in locul lui sa pui un acro mai fara pretentii, ca doar pt finder ai nevoie de puteri mici. Apo-ul merge sa-l forjezi si pana la 4xD[mm] (ca putere de marire), dar devine impracticabil cand tot ce vrei e sa-ti orientezi telescopul spre o tinta mica de pe marele cer :) Plus ca la puteri mari, prin aperturi mici, ai acces la magnitudini vizuale limita mai mici (valori mici, dar stralucire aparenta mare, deci sanse mai mici de a zari vreun DSO).

....zic si eu....  :geek: