-----------------------------------
Niky360
11 Ian 2014 08:03


-----------------------------------
A trecut mult de cand nu am mai scris aici..asta nu inseamna ca nu am mai iesit la observatii numai ca au fost doar observatii asupra cometelor (luna noiembrie),iar in decembrie nu am avut cand sa mai observ..nici macar comete si cum dupa o luna si ceva de pauza in sfarsit, printr-o adevarata minune :)), s-a inseninat am zis sa nu ratez momentul sa ies afara.

Aveam in plan sa observ 25 obiecte Messier + Marte, Jupiter, asteroizii Vesta si Ceres, Saturn + 2 comete C/2013 R1 si C/2012 X1.

Pentru inceput am tras un ochi catre Jupiter ce avea pe partea stanga 2 sateliti in linie si in partea dreapta alti 2 care erau unul langa altul. Nu am incercat sa detaliez prea mult suprafata planetei, dar 3 benzi erau vizibile usor. Marte a fost urmatorul.. mic , mic rau :)) prin ocularul de 10mm+ jucaria de barlow 2x Marte era ca un curcubeu(din cauza barlow-ului), dar am reusit sa disting faza planetei ~90%. Vesta a fost urmatoarea, dar inca am dubi deoarece nu m-am informat cum trebuie despre pozitia ei si am ajuns sa o caut orbeste.. Ceres nu l-am mai cautat si de Saturn ce trebuia sa il vad la sfarsitul sesiunii am uitat.

Am trecut la DSO-uri. 
In premiera pentru mine am reusit sa observ M104 (Sombrero Galaxy) si sincer undeva pe acolo chiar semana mai ales ca aveam si aceea dunga peste ea. Ce-i drept mi-a luat cam un sfert de ora pana m-am familiarizat cu zona si am gasit si galaxia.

O alta premiera o constituie observarea Tripletei din Leu formata din M65-66 si NGC3628. Galaxiile M65-66 le-am reperat usor, M66 fiind mai stralucitoare, imediat in stanga(privind in ocular) se vedea M65.. in schimb ultima componenta a tripletei nu prea s-a lasat vazuta, dar uitandu-ma acum cum sunt dispuse parca am reusit sa o vad si pe ea.

Dupa aceste doua premiere, am trecut la ceva mai comun si anume M44 si M67, prima merita sa o vizitezi chiar daca ai vazut-o de 1000 de ori :), a doua ceva mai greu cu stele componente de stralucire foarte mica(asta observand din bucuresti).

Am reusit sa regasesc M81-82 pe cerul capitalei si de data asta in stil mare observandu-le foarte usor si daca nu ma inseala privirea am reusit sa vad si ceva din structura lui M82.

A urmat M64, o galaxie din Coma Berenices, dar nu sunt prea multe de vazut la ea din Bucuresti.

Aici am iesit din gradina blocului si am fugit in parcare sa mai observ inca cateva obiecte + cele 2 comete.

Am inceput cu M13 care cred ca este prima oara cand reusesc ca il rezolv atat de bine folosind ambele oculare. Nici pe cerul de tara nu am reusit sa vad asa de bine acest roi globuar. 

Am fugit repede in zenit sa vad alte 2 galaxi si anume M94, care era un punct difuz si M63 care era un punct difuz alungit. Am mai vrut sa mai vad si M51 si M101, dar rasareau cometele si am lasat-o balta.

Prima cometa ce am incercat sa o vad a fost C/2012 X1.
Mare chestie nu este, dar defapt este:)) reusind sa o gasesc intr-un sfarsit din cauza straluciri mici.
In schimb cometa C/2013 R1 s-a vazut usor.. inca stralucitoare.
Asupra cometelor voi reveni cu un raport mai detaliat la sectiunea comete ceva mai tarziu.

Desi nu mi-am dus la sfarsit planul de lupta, observand doar 11 din 25 obiecte + NGC-ul din tripleta si uitand de Saturn, pot spune ca a fost o dimineta excelenta de observatii,a fost si cald, abia pe la 5:45 cand am intrat in casa a inceput apa de pe masini sa inghete.