-----------------------------------
alex1209
12 Ian 2014 19:14

Observatii prin Newton 8&quot;(homemade)
-----------------------------------
Buna ziua tuturor! :D 
Aseara a fost o noapte de vis, cel putin pentru mine. Ieri, pe la ora 17:30-18:00 am iesit la primele observatii serioase cu noul meu telescop astronomic. Si sunt foarte incantat de ce am vazut aseara.
Am inceput prin a astepta o jumatate de ora, pentru ca oglinda sa se aclimatizeze. Totusi, nu m-am putut abtine si m-am uitat prin el si neaclimatizat. Astfel am putu face diferenta dintre imagini, de la o jumatate de ora la alta. 
Am observat mai intai Luna, apoi Jupiter, Pleiadele si mai tarziu Nebuloasa Orion.

La Luna am folosit toate ocularele din dotare (32mm, 25mm, 10mm si 4mm) si cu barlow si fara. Am marit atat de mult(594x) incat aveam craterul Copernicus in aproape tot campul vizual. Am observat si lanturile muntoase la o marire de 240x, foarte frumos, ce sa zic. 

La Jupiter, nu am marit mai mult de 240x, deoarece monture din pipe, imi da trepidatii destul de mari si de aceea trebuie neaparat sa fac montura Dobson. Pana mi se stabilizeaza de tot imaginea, obiectul ceresc dispare incet incet din cadru.

La Pleiade, hmm... din cauza cerului foarte luminos de la Luna si mai ales ca se aflau in preajma Luni, ceea ce m-a facut sa le gasesc foarte greu, n-am putut observa mai multe detalii, decat stelele care o denumesc.

Nebuloasa Orion, m-a surprins placut cat de clar se vedea formatiunea noroasa, chiar si la 119x(prin ocularul de 10mm). De abia astept sa o vad pe un cer negru, fara Luna pe cer :P . Luna mi-a dat multe batai de cap, nereusind sa gasesc Andromeda sau roiul dublu din Perseu.

Cam asta a fost pe seara trecuta. Am uitat sa specific. Cand am marit cel mai mult(594x), sa stiti ca se vedea binisor, chiar daca aberatiile optice persistau, dar nu m-am uitat mult deoarece imaginea imi dansa in ocular. :x 
Cred ca optica a iesit una foarte buna. :D 


Cer senin tuturor, pana nu dispare Luna din peisaj eu nu mai ies  :mrgreen: