-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Ian 2014 21:09


-----------------------------------
Alex

Presupun ca rugozitatile de pe LP au acel efect de prevenire a ''lipirii'' reazemelor de teflon,descris de Tavi.
La altii functioneaza,nu vad de ce nu ar functiona si pe strada ta.

Eu la dobsonianul meu de 160mm am folosit un surub /ax vertical de 10mm.
Pentru un dobsonian de 8 inch cred ca un diametru de 10 mm /adica M10 ar fi bun.
Trebuie sa  prevezi  saibe plate ,cele mai mari in diametru pe care le gasesti la  M10 si sa pui doua piulite.Cu prima reglezi jocul axial al lagaruirii ,cu contrapiulita blochezi aceasta prima piulita pe pozitie.
Surubul vine de jos in sus,cu piulitele la vedere ...si buna strangere in caz de nevoie dar in placa de baza nu flendureste /nu are joc/ ci numai in rocker.In placa de baza il bati fortat sau il filetezi-hm,filetu' in lemn nu prea imi trezeste increderea...
Presupun ca la telescoapele mari este altfel.Eu la telescoapele mele usoare si mici (he,he,mici,mici...dar zgobii ) :oops: folosesc piulitele si pentru a modifica apasarea dintre teflon si ''ebonystar'' ( sau ce-o fi...).

Daca esti artist,si vad ca talent ai,poti prinde axele orizontale direct de tub.Mare atentie insa,masoara/gandeste si iar masoara /gandeste/verifica /incearca  si tot asa pana ce esti sigur.
La faza asta ai cele mai mari sanse sa-ti transformi tubul intr-o stropitoare plina de gauri inutile.

Iata-i,de la stanga la dreapta, pe Bathory Stefan,Dan Vidican si Ghe. Vass ,studiind dobsonianul meu de 160mm F/9 candva prin anul  7499 Etos Kosmou ,dotat cu axe orizontale prinse direct pe tub,barillet pe 9 puncte si obstructie centrala de 15.6 %.

Sub axele orizontale nu am folosit niciodata teflon,este prea alunecos.
Acolo am folosit exclusiv pasla,frecarea este mai mare dar suficient de lina si tubul nu se debalanseaza la orice schimbare de ocular.
La dobsonianul de 125mm trebuie sa-i pun o contragreutate doar cand folosesc vizorul binocular.
In rest sta ca ''nesimtitul'' pe pozitie ,chiar si cu ocularul Radian+Barlow.
Singurul (fitzosii l-ar numi ) dezavantaj  este acela ca frecarea pe pasla produce un scartait care se aude pana pe strada.
Mie-mi place sa cred ca asa vor  scartai paramele yachtului meu,dupa ce-l voi mosteni pe unchiu' necunoscut din America.:lol: 

Pater Mircea