-----------------------------------
OptikOla
17 Ian 2014 11:44


-----------------------------------
E greu de recomandat un ocular pentru ca nu ai precizat un buget alocat pentru asta. La pret mic, oculare ceva mai bune decat cele pe care le ai sunt  cele din seria UWA Gold Line   (190 lei), care au un camp de 66 grade si un eye relief de 14 mm. Cele de 6 si 9 mm au un deja Barlow in componenta lor si chiar daca nu ar fi avut tot nu puteai folosi la instrumentul tau de 70 mm. Chiar si ocularul de 6 mm e cam mult ca apropiere in raport cu diametrul obiectivului.. Eu cred ca limita de jos ar fi 7 mm pentru o rezolutie buna. Dealtfel pentru acromate eu sunt adeptul obsevatiilor pana la 1,5 x D fiind exigent la calitate.
   Ar fi o varianta sa il iei pe cel de 15 mm si un barlow de 2x (pentru a avea si 7,5 mm)dar acesta din urma neaparat de calitate chiar daca vei da un ban in plus, pentru al pastra si cand vei avea oculare mai bune. Totusi asa cum a spus si dl. Mircea trebuie sa tii cont ca multe oculare au deja barlow inclus si asa ca nu stiu cat de util iti va fi. Mai bine ar fi in loc de barlow un  ocular din  seria Planetary de la Sky-Watcher (235-245 lei). Au 58 grade si 16 mm eye-relief. Pentru tine il recomand pe cel de 7 mm. Acesta pentru planete. E bun dar nu extraordinar. Astea ar fi recomandarile pentru pret mic.
     Pentru pret mediu un excelent ocular planetar ar fi Celestron X-Cel LX de 7 mm (450 lei). Spun asta pentru ca in cazul tau ortoscopicele se exclud  din cauza eye-reliefului mic. Tot din cauza reliefului mic se exclud si ocularele Tele Vue Plössls desi sunt excelente in privinta rezolutiei.
      Ca pret spre mediu (350-360 lei), ar mai fi si cele din seria SPLER (Super Planetary Long Eye Relief). Desi mai slabute decat  X-Cel LX, au eye-relief de 20 mm si sunt special recomandate celor ce poarta ochelari.
       Seria Hyperion, (cam 590 lei noi) stiu eu, ar fi de recomandat, dar sunt oculare cam grele pentru instrumentul tau. Dupa ce revii un buget poate vom mai discuta. 
        Totusi alege mai degraba doua oculare, decat unul plus barlow. Daca totusi tii neaparat la ideea cu barlow iti recomand ceva de de calitate si implicit scump (cum ar fi Ultima 2X  sau chiar mai bun).