-----------------------------------
psemil
21 Ian 2014 17:17

Eagle Head Nebula - LBN 777
-----------------------------------
Proiectul meu din ultimele 3 luni, tinta cea mai dificila pe care am incercat-o pana acum si careia i-am alocat cel mai mult timp atat de achizitie cat si de procesare. 

Fiind un pic inapoiat (tehnic vorbind) aceasta este prima poza in care am centrat astrometric obiectul de pozat (nu stiu de ce am asteptat atat). Asa ca la stacking imaginile s-au suprapus aproape perfect.

Achizitia am inceput-o pe la sfarsitul lunii octombrie, insa nefiind obisnuit cu echipamentul, in primele 4 nopti de achizitie, am pierdut jumatate de noapte pentru diferitele calibrari necesare monturii + aliniera polara. Din pacate acestea au fost noptile cele mai favorabile cand obiectul trecea de meridian la ora 2 respectiv 12 si in cazul in care m-as fi miscat mai eficient as fi putut achizitiona pana la 5 h/noapte, nopti cu seeing si transparenta buna... insa in total am reusit putin peste 5 ore... si toate cu DSLR. 
La sfarsitul lui decembrie cu FLI mono, in numai 2 nopti cand obiectul trecea de meridian la 10 am reusit peste 6 ore (am redus mult timpul de calibrare). 

Desi pozez de aproape 4 ani cu DSLR am devenit peste noapte mare fan al camerei monocrome, semnalul in luminanta fiind de 4 ori mai bogat ca cel RGB fara a tine cont de artefactele generate de compresia raw.

Despre achizitie FWHM atins este cu 25% mai mic decat orice achizitie anterioara si un alt record personal - singura achizitie de 10 min/cadru. Nu am observat o crestere a fwhm odata cu cresterea timpului de expunere (probabil si din cauza antiblooming-ului). In general montura a fost pozitionata la aprox 30" ambele axe de pol si desi driftul pe 10 minute neghidat era de 1 pixel, am preferat sa pozez ghidat.

Expuneri: Canon 1000Dac - total 340' - 10'/cadru, FLI ML8300 - total 400' - 10'/cadru. Total 12h si 20'
ASA ddm60, Newton 200mm, f3,3, ASA korrr2, TSOAG Lodestar, astronomic CLS. Rezolutia de pozat 1,67 arcsec/pixel

Pun si un fit luminanta de 10' cu strech maxim in pix. In caz ca sunt doritori pot pune si stack-urile petru procesare publica.

claritate mai mare aici:
http://www.astrobin.com/73747/