-----------------------------------
nobody
23 Ian 2014 16:05


-----------------------------------
Daca tot s-a pomenit de aprinderea velelor, sa analizam un experiment "reusit", cel putin mai relevant decat circul facut de cei de la MIT. Citez din referinta data chiar la inceptul topicului An experiment was recently performed in Germany (Osnabrück, Bramsche-Kalkriese) in 15 September 2002. It was possible with 500 persons carrying mirrors (each 45cm*45cm) to ignite a sail of a ship in 50 meter distance in seconds with an estimated 100 KW at the focal point. 

Adica o iluminare de ordinul a 500 kW/mp, de 500 de ori mai mare decat iluminarea directa a Soarelui in conditii perfecte.
Dupa calculele mele (va rog verificati), asta inseamna o oglinda parabolica de f/5, care la o focala de 50 m ar avea un diametru de 10 m si o suprafata de 79 mp. Echivalentul a 100 de oglinzi parabolice de 1m, toate focalizate in acelasi zona, cu o eroare de max. 20 cm.

Mie personal mi se pare un pic deosebit de neparctica solutia, chiar si pe timp de pace. Una este sa aprinzi o foaie de hartie la un metru si alta e sa dai foc lemnului unei corabii ce sta de luni de zile pe apa sau a unei vele in vant, de la 50 m sub o ploaie de sageti, pietre si mai stiu eu ce. Iar faptul sa dai foc la o intreaga flota, fara suparare, este o exagerare, ca sa nu-i zic altfel. :roll:

Sau, incercati sa dati foc unui lemn mai gros si umed, in cateva secunde ...