-----------------------------------
Virgil Scurtu
30 Ian 2014 09:30

un binoclu pentru varsta dumneavoastra
-----------------------------------
Acum, in ziua celei de a doua LUNI NOI, care, paradoxal, lipseste din efemerida unui bun "a" al meu, am sa dau o veste care, poate va supara pe un alt "a"...Binoclurile trebuesc alese dupa varsta observatorului, deoarece pupila ochiului sau la maxim, adica la lumina slaba, se deschide tot mai putin cu inaintarea in varsta: a se vedea tabela 1 din cartea noastra HUMBUG?..., la pagina 253.
   Dupa cum se stie, caracteristicile unui binoclu sunt date de 2 numere intre care este un x, care se citeste "ori". Astfel aven binecunoscutul binoclu turistic 8x30, ceea ce inseamna ca mareste de 8x si are un obiectiv-de fapt doua- cu diametrul de 30 mm. Un alt binoclu mult apreciat de amatori este acela de 7x50, care este mai TARE decat precedentul, desi are grosismentul mai mic. Conform formulei lui Bowen, cu acesta se pot vedea mai multe stele. Apoi gasim binoclurile 10x50, si mai TARE, cel de 20x60 si multe alte cmbinatii. Dar sa nu uitam ca pupila ochiului se deschide tot mai putin cu varsta. Astfel, daca eu care am trecut de 70 de ani si as folosi celebrul binoclu 7x50 s-ar intampla urmatorul fenimen (elementar Watson!) ca ar apare o diafragma de apertura de 7x3mm, adica as avea o diafragmare a obiectivelor, de la 50 mm la numai 21 mm, mult mai mica. Mie imi trebuie binoclul 20x60, deoarece 20x3=60mm, taman diametrul obiectivului.
 VIRGIL si PLEIADA