-----------------------------------
Virgil Scurtu
31 Ian 2014 10:20


-----------------------------------
Multumesc colegului moderator pentru sprijin si generalizare la orice instrument, la care se aplica aceleasi legi elementare ale OPTICII, cunoscute probabil cel putin de KEPLER, daca nu si altii mai vechi.AD VITELLIONEM PARALIPOMENA, lucrarea lui Kepler, care este un comentariu-prelungire a lui VITELLO, sau urmatoarea DIOPTRICA, sunt baza opticii geometrice de azi. Dar revenind la variatia diametrului pupilei ochiului cu varsta, am sa-l contrazic pe MODERATOR, care a fost prea amabil, amintind de prima mea carte, unde abordam mai in extenso, unele chestiuni instrumentale, ca sa depasim stilul literar cu care ne obisnuise Matei Alexescu, care m-a indrumat pric carti postale iar apoi prin scrisori mai lungi la finele anilor 50. Revin, tabel cu pupilele este in HUMBUG(1984) LA PAGINA INDICATA MAI SUS, UNDE AM CONSISTENTE FRAGMENTE DE OPTICA si bibliografia aferenta. In OBSERVATORUL...am insa o alta noutate in limba romana: GROSISMENTUL EFECTIV, unde intervine coeficientul de turbulenta atmosferica, depinzand de distanta zenitala si de TIMP (variaza de la un moment la altul) ca si coeficientul de absorbtie(extinctie) care influenteaza observatiile de STELE VARIABILE...
                   VIRGIL si PLEIADA