-----------------------------------
MiroJenu
31 Ian 2014 12:02


-----------------------------------
Draga Florin,
in genere oricat ai feri binoclul tot se depun particule de praf de toate speciile(abrazive sau nu) vapori de apa, transpiratie, lacrimi, etc. 
Aerul "murdar" al diverselor orase si localitati sau in timpul excursiilor in mama natura sunt ocazii de "poluare" a opticii binoclului(+oxigenul din aer, +diversi vapori de substante chimice).
Si atunci (in special ocularele) hai sa sterg putin lentilele, o data , apoi inca odata, mai trece timp, iara se murdaresc si iarasi sterg(efect cumulativ)==> deteriorarea treptata a suprafetelor optice exterioare.
Apar in acest mod zgarieturi fine care de obicei nu se vad cu ochiul liber!(inrautatesc calitatea imaginii).
Pentru a le vedea(daca exista sau nuzgarieturile) am stat intr-o camera intunecata si am luminat lateral cu o mica lanterna cu 1led(cum au unele brichete) lentila binoclului cam la un unghi intre 30--60 de grade (fata de perpendiculara pe mijlocul lentilei) si am privit din diverse unghiuri printr-o mica lupa(cu marirea de 3X---10X).
Incearca conform celor spuse mai sus pe binoclul tau Tento sa vezi ocularele(lentilele de ochi) si te rog apoi sa ne spui ce ai vazut.