-----------------------------------
saiph
03 Feb 2014 10:34

Re:
-----------------------------------
Pai, la F/4.7 mai pui si 0.5x? N-ar fi un pic cam prea "tras"?

Nu sunt sigur, dar e posibil ca nici pe un senzor de 1/4"  sa nu poti prinde ceva clar.

Mie-mi seamana a astigmatism, dar si ceva acolo (la intra/extra focal) ce duce cu gandul la o decolimare; numai ca e posibil ca, in cazul in care optica telescopului este deja colimata la fix, sa fie o descentrare a dubletului reducatorului de focala (daca nu este lipit). Iar "parasuta" aia ar semana mai mult cu un simptom de sfericitate indus de suprafetele lentilelor reducatorului.   :roll:  N-as exclude si niste reflexii parazite..

N-am folosit foarte multe reducere pana acum (doar 0.55x la Intes-ul de 6" F/10, 0.63x-ul la C8, 0.5x-ul la vizual si un fel de 0.5x facut dintr-un dublet recuperat... total nerecomandat; a, da, si 0.8x-ul pe C80ED), dar cred ca pentru telescopul tau ar putea merge unul cu factor de reducere nu foarte mic (probabil ceva mai apropiat de 0.85x daca chiar vrei sa reduci focala aia, dar sa si prinzi ceva clar). 

Acuma, e posibil sa fie si numai vina exemplarului pe care-l ai. O avea el ceva, din constructie, daca nu chiar din proiectare, care-l face sa nu fie compatibil cu setupul tau.