-----------------------------------
saiph
03 Feb 2014 15:06


-----------------------------------
Din ce am inteles eu din teorie, un reducator de focala mi-ar micsora campul imaginii, ceea ce nu ma deranjeaza intrucat chipul CCD are numai 5mm latime. TOCMAI ca doresc sa obtin o reducere EXTREMA.

NU este recomandat pentru telescoapele rapide (This focal reducer will work well for visual use too when coupled with the right kind of eyepieces and telescopes; it is not recommended for very fast scopes or very wide angle eyepieces for visual applications.   http://agenaastro.com/gso-1-25-0-5x-focal-reducer.html     ).... dar DE CE?
Cred ca voi incerca cu alt reductor....



Stai un pic..  vrei sa INGUSTEZI campul vizual/al imaginii? Cu un reducer?   :roll: 
Zi-mi ca-s ciudat, dar asta n-o faceai mai bine cu un Barlow? Reducerul are tocmai efectul invers.
Sau ai vrut sa zici ca urmareai sa micsorezi imaginea obiectelor in camp - adica marirea campului cuprins in cadru, respectiv micsorarea raportului focal?

In orice caz, nu toate reducerele de vizual sunt bune si pt foto/video. Si nu pt toate telescoapele.
Raspunsul practic la "DE CE?" cred ca tocmai ti l-a dat inregistrarea pe care ai facut-o :D
Cel teoretic sta in faptul ca, pe langa aberatiile intrinseci ale reducerului, le mai amplifica si pe cele ale instrumentului, ce tin de aspectul campului la micsorarea raportului focal - cred ca stii ca un telescop este cu atat mai performant (la un anumit nivel de pret acum, nu ne referim la "fara numar"..) cu cat raportul  focal este mai mare. Ori, tu, incercand sa aduci sistemul la un raport sub o valoare dincolo de care producatorul nu-ti recomanda sa-l folosesti (pentru ca stie f. clar ce-a pus in tubul ala), nu-ti garanteaza nimeni rezultate cel putin satisfacatoare.. Pe senzori mai mari ai putea remarca si un pic de vignetare, in functie de dimensiune si de diametrul minim al orificiului de la iesirea din telescop.