-----------------------------------
nobody
03 Feb 2014 19:13


-----------------------------------
De fapt, cred ca aandrei a vrut sa spuna ca vrea sa ingusteze imaginea proiectata in planul focal ca sa-i incapa mai mult pe acel senzor mic. Adica exact extinderea campului vizual la senzor.

Multumesc pentru raspunsuri. Din ce am inteles eu din teorie, un reducator de focala mi-ar micsora campul imaginii, ceea ce nu ma deranjeaza intrucat chipul CCD are numai 5mm latime. TOCMAI ca doresc sa obtin o reducere EXTREMA 

Din pacate, acel reducator nu este proiectat pentru rapoate focale mici. De ce ?
Pentru ca este gandit sa fie montat pe ocular, la distanta mica fata de planul focal al acestuia (1-2 cm). Asta implica folosirea unei lentile de "putere" mai mare, curburile fiind pe masura, complet nepotrivite pentru un raport focal mic al telescopului.

Tocmai ai vazut ce se intampla cand te joci la EXTREM ... ceva similar cu diferenta dintre apocromate si acromate. Diferenta se vede la extreme ...
In cazul tau ar fi nevoie de: distanta mai mare fata de planul focal, o reductie mai mica si lentile apo.
Adica, vorba lui Dragos: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4685_ASA-2--Newtonian-Corrector---Reducer-0-73x.html. 
Nu te speria de pret, asta-i unul dintre cele mai ieftine :wink: 

Mare parte din ceea ce se vede la tine par a fi reflexii intre suprafetele lentilei, si senzor, respectiv.