-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Feb 2014 23:57


-----------------------------------
Am observat supernova SN 2014 J aseara ,Duminica 2/3 Februarie ac ,in jurul orei 24 TLR sau 22 UT.
Instrumentul folosit a fost CCD-ul meu natural primit in dotare acum aproape 60 de ani si dobsonianul de 125 mm F/7 la 144 x /Tele Vue Radian 6mm ,intr-un camp vizual de 25 minute de arc.
Cerul a fost cetos si a fost frig.Se vedeau doar stelele principale ale UMa.
Steau-far ''24'' pentru gasirea perechii M81+M82, nu se vedea cu ochiul liber si abia se zarea si in binoclul militar IOR 8X30mm.
M81 s-a vazut binisor in ocularul Plossl Sirius 25mm la G=35x si se zarea si M82 cu  supernova sa si cu cele doua stele vecine de la Nord-Vest.
M82 s-a zarit foarte slab,o ceata de lumina diafana,fara forma definita.Si galaxia si supernova din ea se zareau mai bine cu privirea indirecta.
Nu ma pricep la estimari  de magnitudini si nu aveam pregatita o harta cu stele de comparatie.
Am impartit mental in zece pasi intervalul dintre steaua sudica A din desen si limita de vizibilitate.
Steaua sudica notata cu A a primit nota 10 ,steaua intermediara B nota 8 iar supernova nota 4 sau chiar 3.
S-au mai zarit si alte doua-trei stelute in camp dar nu am avut rabdarea sa le schitez, m-am bucurat ca am reusit sa adun cu ghiara inghetata ocularele,telefonul-lanterna,binoclul si alte parafernalii,de pilda foarte folositoarea carte ''Turn Left at Orion''

Pe de alta parte , Alcor-Mizar la 35 x a aratat fantastic impreuna cu Sidera Ludovicea.
Mult timp ascuns de turbulentele din vremea observatiilor trecute ,acum s-a vazut la acelasi grosisment si companionul lui Polaris ,slab luminos dar foarte stabil.
Pentru ursii polari o fi fost o seara de neuitat pentru observatii la stele duble.
Eu m-am multumit insa cu atat.

Mircea