-----------------------------------
C.Ovidiu
08 Feb 2014 14:37

CONSTRUCTIA LUNETEI DAGOR 20MM f/d 10 APO
-----------------------------------
Dragi prieteni si simpatizanti ai Astronomiei si ATM-ului, in aceasta perioada voi demara un nou proiect constructiv este vorba despre o luneta portabila folosind un obiectiv Apo, de 25mm design Dagor cu 6 lentile, ultra fully multicoated,(strat pentru filtrarea radiatiilor Ir) obiectivul provine de la un xerox vechi, ulterior fiind folosit ca si finderscope, ieri am incercat sa il testez la limitele lui teoretice pentru a vedea ce poate scoate, am fost uimit de precizia si calitatea optica a acestui obiectiv impresionant avand doar o apertura de 20mm, la deschiderea din fata apertura masoara 30mm, intre lentile sunt cateva diafragme care reduc apertura la 20mm asa ca pe partea dinspre ocular apertura masoara 20mm, la iesirea luminii din obiectiv.
Folosind un setup provizoriu am reusit sa maresc terestru cam pana la 150x chiar si 200 de ori, la Luna la fel, detaliile sunt impresionante fata de diametrul lui, focala masoara 210mm adica un f/d de 10.5.
Stele observate la 30x folosind un ocular de 6mm si la 100 de ori utilizand un ocular zoom optic au aratat performantele reale ale acestui obiectiv unicat adica stele sunt perfect punctiforme inelele de difractie la fel perfect circulare. Intentionez ca acest refractor  sa il folosesc la observarea stelelor duble wide, observatii selenare si a stelelor variabile la deep sky mai putin datorita aperturii mici pe care o are, dar obiectele messier mai luminoase se vad binisor.
Am inceput constructia unui tub optic rigid cu diafragme interioare cu tot ce terbuie pentru a realiza o luneta portabila si de folos pentru observatii sistematice.