-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2014 12:18

Inca o luneta de 72/900
-----------------------------------
Buna ziua.
Ma numesc Doru, sunt din Barlad si in curand incep constructia unei lunete/refractor de 72/900.
Va fi primul instrument (exceptand luneta din lentila de ochelari, facuta cand eram mic, acum vreo 20 de ani).
Precizari utile: experienta mea e zero; mai mult, n-am privit niciodata cerul printr-un instrument optic, fie el luneta/telescop/binoclu.
Astronomia nu e un hobby pentru mine; nefiind insa nici o toana de moment, am renuntat rapid la ideea cu lentila de ochelari si am comandat de la astrovest (editati si stergeti daca nu e voie) optica dedicata:
- obiectiv de 72/900, ocular SuperPlossl de 10 mm si oglinda diagonala SkyWatcher pe 1.25.
Mai am niste piese recuperate dintr-un binoclu care parea o jucarie. Pe binoclu scria ceva "Breaker Cobra" cu latine si altceva cu chirilice:
Recuperate din binoclu: obiective, oculare (unul dintre ele are reticul), 4 prisme.
Ma gandeam sa le folosesc (exceptand prismele, desigur) pentru o luneta cautatoare.
Dar am dubii privind obiectivele: mi se par inutilizabile.
In primul rand, sunt tesite in mod inegal pe margini.
In al doilea rand, au o tenta foarte puternica de galben-roscat pe una dintre suprafete.
Practic, privind binoclul din fata, obiectivele sunt galbui-roscate !!! Dupa ce l-am demontat, s-a mai estompat putin, dar tot au nuanta puternica de galben-roscat.
Ma gandesc ca e coating-ul, dar parca e prea puternic (la obiective foto n-am vazut aceste irizatii atat de evidente).
Am un obiectiv foto Helios rusesc si nu vad pe el nici o urma de irizatie, iar obiectivele din binoclu, repet, sunt rosiatice.
Pun poze, atat cat se poate vedea despre ce vorbesc.
Desi e poate complet irelevant, am tinut in mana obiectivul si ocularul din binoclu si, la prima vedere, aberatii cromatice de m-au speriat si pe mine. Cum am zis, probabil irelevant fara tuburi in care sa fie montate lentilele, diafragme, etc.
Din experienta voastra si din cele scrise de mine, va puteti da seama, fara sa fi vazut lentilele, daca sunt inutilizabile sau nu ?

Deocamdata atat, va multumesc pentru intelegere.