-----------------------------------
Erwin
09 Feb 2014 15:36


-----------------------------------
Bravo! 
De&#539;in &#537;i eu un obiectiv asemănător, acoperirile antireflex sunt similare &#537;i probabil există &#537;i un filtru care dă o imagine verzuie la ocular. Am folosit un tub de dural provenit de la un copiator A4 cu diametrul de 30mm. Pentru montaj am folosit la cele 2 capete câte o cutie de film foto la care am decupat fundul. Nu am &#537;tiut care este designul acestui obiectiv, nu l-am demontat, însă am demontat unul de la un copiator mare A3 cu zoom, este format din 2 dublete cu focală negativă &#537;i curbate iar în centru au fost două lentile plan-convexe montate pe un sistem elicoidal cu ajutorul căruia se făcea zoom-ul. O construc&#539;ie asemănătoare dar cu cele două lentile plan-convexe montate într-un ansamblu mobil am găsit într-un obiectiv cu zoom de la o cameră de filmat. Lentilele plan-convexe din urmă le-am folosit pe post de ocular la luneta cu lentilă de ocular. Cea negativă din fa&#539;ă o folosesc ca ocular negativ Galilei &#537;i dă o imagine excep&#539;ional de contrastantă însă cu un câmp minuscul. Cu un alt obiectiv de copiator mai vechi de 60mm diametru exterior &#537;i 40 interior (foarte bombat, avea ini&#539;ial o oglindă plană în interior) am făcut o lunetă cu ocular de binoclu. Se pot construi instrumente utilizabile din piese recuperate &#537;i care dau multă satisfac&#539;ie amatorului începător pe lângă însu&#537;irea principiilor de optică practică.